Hé, ik beheers een kunstje (blijkbaar)

Erik in KerstsfeerGisteravond speelde KEK_ de laatste thuiswedstrijd van dit jaar, en wel tegen de Harderwijkse ploeg “’t Kwartje valt”. Voor het eerst speelden we op een andere locatie, namelijk in de koepelzaal van Het Huis Utrecht. En die zaal zat dus gisteravond helemaal vol! Het feit dat onze wedstrijd in de nieuwsbrief van het Utrechts Uitbureau, en daardoor ook in de Utrechtse cultuurbijlage van het AD stond, heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen: dat was een onverwachtse, maar zeer prettige meevaller!

Ik speelde gisteravond niet, maar was de fotograaf. Voor de wedstrijd namen we met de hele ploeg eerst nog afscheid van de huidige huisfotograaf Ale, want die vertrekt nog voor het einde van dit jaar voor een aantal jaren richting New York (hij wel.. ;-). Na het afscheid was het alweer snel tijd voor de warming-up (voor de spelers) en daarna moest al snel de zaal opengegooid worden, want er stond het nodige volk te wachten.
De wedstrijd werd gepresenteerd door Hans en Anneke, die het erg leuk deden. Ze openden de wedstrijd met een duet, wat enigszins mierzoet was, maar ze brachten het zo oprecht, dat dat helemaal pastte bij het geheel :-)
De wedstrijd verliep verder prima, wat zeker ook te danken was aan de tegenstander. “’t Kwartje valt” zette een prima wedstrijd neer, wat zich vooral kenmerkte door sterk fysiek spel en veel enthousiasme. Ook waren ze erg goed in het terug laten komen van elementen uit eerdere scènes.
KEK_ speelde ook goed, maar was – eerlijk is eerlijk – minder consistent in hoe goed de scènes liepen. Maar goed, dat heb je soms wel eens. Het publiek vermaakte zich er duidelijk niet minder om, en daar draait het toch voor een groot gedeelte om.

Zoals gezegd, was ik de fotograaf, en het was de tweede keer dat ik dit deed. Ik kon merken dat ik al een stuk bedrevener wordt in het maken van de foto’s. Van de foto’s van Ale, maar ook van de foto’s die ik tijdens de vorige wedstrijd heb gemaakt, heb ik goed afgekeken wat werkt en wat niet werkt.
Zo weet ik nu dat bij de licht-omstandigheden zoals die er zijn in een theaterzaal, je de beste resultaten krijgt als je de camera op een vaste snelheid zet (die je wel zo nu en dan weer bijstelt). Ook helpt het om de camera op manual focus te zetten: tijdens de wedstrijd zit ik op een vaste plaats, dus je hoeft nauwelijks de lens bij te stellen als hij eenmaal goed staat. Daardoor win je weer wat (reactie)tijd bij het maken van de foto’s. Ook heb ik gemerkt dat het goed werkt om niet alleen maar foto’s te maken van de speler die actief speelt, maar juist ook van de spelers die wel op de vloer staan maar net even niet actief spelen. Die staan vaak wat meer stil, en praten meestal ook niet, wat de kans op ‘gekke bekken’ foto’s aanmerkelijk verkleind. Ook zorgt het tijdelijk focussen op één speler ervoor dat ik niet continu de snelheid van de camera weer moet aanpassen.

Ik weet ondertussen ook, dat ik er met het nemen van de foto’s nog zeker niet ben. Eenmaal thuis moeten de foto’s namelijk nog vaak behoorlijk nabewerkt worden. De belangrijkste reden daarvoor is dat ik de foto’s, vanwege het geringe licht in het theater, op de allerhoogste ISO stand (3200) moet nemen. Die foto’s zien er dus onbewerkt meestal gruwelijk korrelig uit. Nou heb ik er ondertussen al een behoorlijke handigheid in gekregen om dat m.b.v. Photoshop weer (bijna) helemaal weg te werken. En als foto’s echt heel korrelig zijn, kan ik ze altijd nog zwart-wit maken, want daar heeft dat vaak juist een grote charme bij. Ook heb ik er al meer handigheid in gekregen om m.b.v. Photoshop ‘schuifjes’ als Levels, Photo Filter, en de RAW plugin, de (kleur)balans van de foto naar mijn smaak te krijgen. Kortom: ik begin dit kunstje steeds beter onder de knieën te krijgen. Ik ben dan ook beide malen zeer content met de eindresultaten.
De eerste set van foto’s van de wedstrijd van gisteren, heb ik vandaag toegevoegd aan mijn Flickr pagina’s. Je vindt ze in de set “KEK_ vs. ’t Kwartje valt“. Ik hoor graag wat je er van vind!

Eén reactie op “Hé, ik beheers een kunstje (blijkbaar)”

  1. Gaaf hoe je op een bepaald moment gewoon doorhebt wat werkt en wat niet. En ook gaaf dat je het nog kunt vertellen ook. ^_^
    Ik vind het resultaat weer helemaal prettig, mooi spul joh!

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.