Net als toen!

Gisteren zijn Gert en ik naar Dreumel geweest. “Dreumel? Wes da?” hoor ik je nu al zeggen. En niet zo vreemd, want wij wisten tot voor kort ook niet waar het lag!
Dreumel ligt circa 10 kilometer ten Noord-Oosten van Zaltbommel, direct aan de Waal. Het is een dorpje wat uit 10 huizen en een kerk bestaat (en nog een verdomd grote kerk voor zo’n klein plaatsje)(en een aantal van die huizen zagen er heel vervelend uit).

Het durp heeft niet zoveel te bieden, behalve dan een speelgoedwinkel met als naam “Bekant alles“.
We kwamen op deze winkel uit via een tip van een collega van Gert. Op een andere manier dan via-via kun je denk ik ook niet bij deze winkel terecht komen, want hij ligt zo’n beetje aan het einde van de wereld :-)
De winkel ligt tot aan het plafond toe vol met allerlei speelgoed. En daar was het ons ook om te doen, omdat ze dus allerlei spullen hebben die je in de reguliere winkels allang niet meer kunt krijgen. Behoorlijk veel van wat ze hebben is 2e hands, maar dat maakt het niet minder interessant.
In de winkel vind je o.a. een bonte collectie van computerspelletjes- en consoles (er lagen zelfs spullen voor de Atari en de Videopac tussen!). Ook hebben ze een hele hoek met allerlei dingen die met treintjes te maken hebben (niet alleen de treintjes zelf, in allerlei formaten, maar ook huisjes, en boompjes en zo)(voor iemand die ‘altijd al’ een treinbaan wilden hebben, is dat dan toch weer erg leuk om te zien). Ze hebben een klein hoekje met Fisher Techniek (waar wij vroeger ook behoorlijk wat van gehad hebben – helaas heeft mij moeder al die spullen aan twee neefjes geschonken :-( En ze hebben een paar planken vol met puzzels, met name puzzels die te maken hebben met strips en tekenfilms.

Onze grootste interesse ging uit naar de (bord)spellen die ze in de winkel hebben. Ze hebben heel veel, hele oude titels. Er lagen allerlei spellen tussen die ik als heel klein kind nog gespeeld heb: Doctor Bibber, Valkuil, Bermuda Driehoek, Monopoly (de hele oude versie die mijn ouders hebben, met houten huisjes, en 1 gulden als kleinste biljet!), Biggen, Levensweg, etcetera. Op iedere plank kwam ik wel spellen tegen van “oh ja, dat heb ik vroeger nog gespeeld”. Ook hadden ze heel veel spellen die ik van vroeger kende, maar nooit gespeeld heb (met name omdat ik ze wel voor verjaardagen en zo vroeg, maar nooit kreeg!), waaronder: Pac Man (het bordspel!), Spookslot, en zo nog een hele rits.

We hebben een hele tijd met de eigenaar staan praten (het was rustig, en de man was een gezellige prater). Er zit blijkbaar nog een behoorlijke doorloop in zijn ‘assortiment’. Hij stond voorheen ook op de Verzamelbeurs in Utrecht, maar die werd hem de laatste jaren te duur. En op rommelmarkten liep weer vaak niet het koperspubliek rond dat zijn waren wist te waarderen. Want vergis je niet: de spellen in zijn winkel zijn niet supergoedkoop. Hij heeft een heel aardig idee van wat een spel waard is (ook al is het tweede hands) dus verwacht niet dat je er heel goedkoop een spel op de kop kan tikken wat op spellenveilingen veel geld waard is.
Uiteindelijk heb ik niets gekocht (ik heb me ingehouden), maar Gert heeft een Mickey Mouse Viewmaster gekocht (2e hands), met 1 View Master schijfje. Die wilde hij al heel lang een keer kopen. Dus als je nog ergens van die schijfjes hebt liggen, dan ken je nu iemand die je er blij mee kunt maken! En ik moet zeggen: het was erg grappig om weer eens door zo’n ding te kijken (vroeger vond ik het prachtig, ook al hadden we maar iets van 3 of 4 schijfjes).

Kortom: als je nog een keer een zaterdagmiddag hebt stuk te slaan, bezoek dan vooral eens een keer deze winkel!

Eén reactie op “Net als toen!”

  1. Ik heb inderdaad een Viewmaster gekocht, omdat ik dit vroeger als kind altijd al heel fascinerend vond. Helaas heb ik de Viewmaster en de schijfjes niet meer… De laatste keer toen ik op de Verzamelaarsjaarbeurs was, zag ik bij een stand heel veel plaatjes liggen. Maar ja, zonder kijker heb je hier natuurlijk niks aan… Ineens schoot mij dit gisteren weer te binnen en die man bleek 2 viewers in zijn winkel te hebben: een hele oude bakelieten versie (15 euro) en de Mickey Mouse (maar 4 euro) Zo’n kans kon ik niet laten lopen… Nu kan ik dus op zoek naar schijfjes!

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.