De Weerwolvenset Aller Weerwolvensets – deel 2

Weerwolven-kaartIn deel 1 van deze posting heb ik aangegeven waarom ik “Weerwolven” een zeer fijn & leuk spel vind. Om het te kunnen spelen, heb ik aan aantal jaren geleden zelf een Weerwolvenset in elkaar geknutseld. Die zag er best goed uit, maar kende maar iets van 8 verschillende rollen en niet meer dan 20 kaarten in totaal. Gebeurteniskaarten zaten er al helemaal niet in.

Toen we een tijd geleden met de (ex)Badmutzen weer een avond “Weerwolven” speelden, zaten daar een paar mensen bij die het spel al kenden, en die riepen dan “Zit die of die rol er niet in? Oh, die is zo leuk!”. Dat bracht bij mij een balletje aan het rollen. En omdat ik al eens eerder een set gemaakt had, maar vond dat die beter & mooier kon, besloot ik dat ik een nieuwe set ging maken. Met veel meer rollen. Met gebeurteniskaarten. Met uitgebreide uitleg erbij. Met een nieuw ontworpen kaartontwerp, op een hogeren resolutie dan de eerste set. En zo nog wat meer ideeën…

En zo ben ik in de afgelopen maanden met wisselend drukte bezig geweest om de nieuwe set te maken.
Waar ik mee begonnen ben, is via Internet (met name BGG) iedere bekend zijnde set & alle ook maar enigszins bekend zijnde variaties (qua rollen, gebeurtenissen, speelwijze, e.d.) te verzamelen. En dat zijn er best nog wel wat! Van al die sets en variaties heb ik – IMHO – de beste elementen uitgekozen, en die gecombineerd tot mijn Weerwolvenset Aller Weerwolvensets!

In totaal bevat deze set nu 68 verschillende rollen (exclusief de ‘rol’ van spelleider en de functie van Burgemeester), en 53 eenmalige dan wel permanente gebeurtenissen.

Alleen al op het maken van het kaartontwerp heb ik denk ik een paar weken verbrand. Het was vooral een lange reeks van dingen uitproberen met gekke brushes, kleuren, laagjes, blending modes, en wat er zo meer met Photoshop kan. Dat heeft geleid tot een kaartontwerp zoals bovenaan en hieronder te zien.

Op een (bloedrode) rolkaart wordt typisch aangegeven: de naam van de rol, het rolnummer (zodat je de rol makkelijk kunt opzoeken in de handleiding), tot welke groep een speler met deze rol behoort, of en (eventueel) hoe vaak een speler met die rol ‘s nachts actief wordt, en hoe de speler door onderzoekende rollen wordt gezien. Iedere rolkaart bevat ook een prozaïsche beschrijving van wat de rol inhoudt. En ik zou mezelf niet zijn, als al die beschrijvingen ook niet allemaal zouden rijmen (wat een èrg leuk werkje was :-).
De (lichtblauwe) gebeurteniskaarten hebben een vergelijkbaar ontwerp, en bevatten een meer sfeervolle (niet rijmende) tekst. Die hoeft niet eens heel erg concreet de gebeurtenis te omschrijven, omdat het de spelleider is die gebeurtenissen ‘trekt’ en in de handleiding altijd opzoekt wat er nu concreet gebeurt.

Alle kaarten zijn ook voorzien van een pakkende illustratie. Die illustraties komen van Magic kaarten. Ik heb met het spel niet echt veel, maar ik vind de illustraties op die kaarten altijd wel erg mooi (hoewel soms ook best onsmakelijk). En toen vond ik een server waarop scans van alle Magic kaarten die ooit gepubliceerd zijn, te vinden waren. Daar zitten overigens ook parodiesets tussen (de illustratie van “Onschuldig meisje” komt uit zo’n set…).
Al met al waren het 15.000+ scans van kaarten. Die heb ik in de loop van een aantal weken allemaal gefilterd (ik wist toen al welke rollen en gebeurtenissen ik in de set zou gaan opnemen) en teruggebracht tot circa 450 in potentie bruikbare plaatjes. De beste daarvan heb ik vervolgens in een paar dagen aan de meest toepasselijke rol of gebeurtenis gekoppeld.
Het feit dat het Magic illustraties zijn, is overigens meteen ook weer een zeker probleem: het zorgt ervoor dat ik de set niet voor iedereen beschikbaar kan stellen, want dan zou ik het copyright overtreden. Nou was ik ook niet meteen van plan om de set aan iedereen beschikbaar te stellen, alleen al omdat ik er nu zoveel tijd in gestoken heb, dat ik de set niet zomaar weg ga geven. Maar het is maar dat je het weet… ;-)

En het resultaat? Nou kijk zelf maar! Eerst een aantal rolkaarten:

En daarnaast nog een paar gebeurteniskaarten:

Gert heeft alle rolkaarten voor mij afgedrukt op redelijk dik karton, en vervolgens heb ik ze zelf met een pas gekochte snijmachine uitgesneden. En de kaarten zijn dus echt super mooi geworden!! Grafisch zijn ze lekker duidelijk en pakkend, en de plaatjes en teksten werken erg sfeervol.
De gebeurteniskaarten heb ik nog niet allemaal ‘fysiek’ gemaakt, maar de paar die ik al heb zijn erg mooi geworden. Mocht je je trouwens afvragen waarom die zo blauw zijn: als je de rolkaart pakt, en dan in Photoshop een “Inverse” uitvoert op de kaart, krijg je – vrijwel meteen – de gebeurteniskaart zoals je hem nu ziet. Beide typen kaarten zijn dus feitelijk elkaars ‘foto’ negatief. Dat vond ik wel een leuke twist!

De komende tijd moet ik de gebeurteniskaarten dus nog maken, maar dat moet prima lukken. Ook moet ik de spelleidershandleiding (ondertussen al 66 pagina’s lang door alle rol- en gebeurtenisbeschrijvingen) nog wat meer volmaken. En ik wil nog een kort maar krachtige spelershandleiding + ‘quick ref’ maken, zodat spelers makkelijk en snel kunnen opzoeken wat een rol inhoudt. Daarnaast wil ik nog stemkaartjes maken voor de stemming van de dag fase. En zo zijn er nog wel wat meer ‘dingetjes’.

Rationeel gezien weegt de tijd die ik in de set gestoken heb, totaal niet op tegen hoe vaak ik waarschijnlijk van de set gebruik zal gaan maken. Het is zelfs niet onwaarschijnlijk dat sommige rollen misschien wel nooit echt gebruikt zullen gaan worden. Dat neemt niet weg dat ik erg tevreden ben over het eindresultaat. Het heeft me in ieder geval links en rechts weer de nodige dingen geleerd…!
Dat gezegd hebbende: zijn er hier nog mensen die zin hebben in een flinke pot Weerwolven?? ^_^

2 reacties bij “De Weerwolvenset Aller Weerwolvensets – deel 2”

  1. Ik heb het eigenlijk nog nooit gespeeld, en ik ben ook al helemaal niet goed in bluffen, maar je hebt me wel erg nieuwsgierig gemaakt!

De mogelijkheid tot reageren is gesloten.