Parodies: We likez it!

Het komt waarschijnlijk vooral door wat ik er bij theatersport mee doe, maar ik ben dus een groot liefhebber van muziek die andere muziek of genres parodieert. Toegang tot het Internet – en speeltjes als eMule – zijn mij daarbij van grote dienst om veel van dit soort nummers/muziek te vinden en beluisteren.

Een heel bekende uitvoerende uit dit genre is Weird Al Yankovic, die o.a. bekend is van zijn parodieën op “Beat It” (werd “Eat it”) en “Pretty Fly For a White Guy” (werd “Pretty Fly For a Rabbi”). Zijn originele nummers – waaronder polka medleys van bekende nummers – zijn overigens ook erg vermakelijk, en soms zelfs neigend naar totaal absurd.
Een andere ‘grote’ in dit genre is Richard Cheese, die lounge uitvoeringen maakt van bekende nummers, liefst metal of alternative. In zijn uitvoering klinkt “Creep”, “Insane in the Brain” of “Rape me” toch ineens heel anders. Beslist een aanrader als je enigszins van lounge houdt :-)

Dankzij Last.fm heb ik recentelijk nog een nieuwe ontdekking gedaan. Het is de groep Flight of the Conchords. Hun muziek laat zich echt het best typeren als “totaal maf”. Op hun gelijknamige CD (die op dit moment onderweg is vanuit de V.S.) staat o.a. een semi-frans nummer “Foux du Fafa” met allerlei tekst die nergens op slaat, maar oppervlakkig nog best Fransig klinkt. Het nummer “Robots” is een Krafwerk-meets-cabaret-achtig nummer waarin de robots bezingen hoe ze de mens verslagen hebben (“The humans are dead / We poisoned their asses / With poisonous gasses” – nou ja, als je het nummer luistert, klinkt het echt veel leuker dan je misschien zou denken als je dit leest :).

En dankzij een recente posting van een vriend van mij (Misha) heb ik de soundtrack van de musical Spamalot ontdekt. En dat is voor mij één groot feest. Niet alleen zijn het tekstueel briljante nummers, muzikaal zitten ze ook ontzettend sterk in elkaar. En er wordt briljant spot gedreven met het genre musical. Hoogtepunt daarvan is “The Song That Goes Like This”, wat ik in de afgelopen dagen echt grijs gedraaid heb – en nog steeds krijg ik een brede grijns op m’n gezicht als ik het nummer hoor. De musical geeft mij in ieder geval weer kilo’s inspiratie voor toepassing bij muzikale theatersport scènes. En anders is het gewoon lekker om mee te blèren in de auto ^_^

Eén reactie op “Parodies: We likez it!”

  1. Hé. bedankt voor de plug! Dat we het ooit nog eens zouden zijn over een musical! :-) Jammer dat Spamalot zowel in Londen als in New York over een paar weken ophoudt. Je had ‘m beslist waanzinnig gevonden.

    Nog een downloadtip: De CD ‘Cocktails at the Cantina’ van The Evil Genius Orchestra. De muziek van Star Wars, maar dan in een lounge/big band stijl.

    Grtz.

    Misha

Opmerkingen zijn niet meer mogelijk.